1. Voorwoord

Het jaar 2022 was voor Driestar en Wartburg het eerste volledige jaar als gefuseerde Scholengroep. Een jaar dat  begon met een ‘intelligente lockdown’ vanwege de coronasituatie. Het onderwijs kon dan wel doorgang vinden, maar de beperkende maatregelen hadden toch forse gevolgen voor onze leerlingen. We zijn dankbaar dat we nu in een situatie mogen leven waarin de impact van de coronapandemie gaandeweg kleiner is geworden en de situatie in de samenleving nu weer ‘normaal’ is.

In het jaar 2022 is veel aandacht uitgegaan naar de wijze waarop we in ons onderwijs met extra ondersteunende activiteiten de gevolgen van de coronapandemie en lockdowns voor de onderwijsresultaten zoveel mogelijk konden compenseren. We kregen hiervoor extra middelen van de overheid vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). We zijn dankbaar dat dit – in combinatie met de door de minister aangepaste examenregeling – uiteindelijk mocht leiden tot goede slagingspercentages voor al onze scholen.

Er was ook verdriet dat diep ingrijpt. Terugkijkend over het jaar gaan onze gedachten uit naar de ouders, zus en klasgenoten van Gert Koster. In de zomervakantie ontvingen we het verdrietige bericht van het overlijden van Gert, een vwo-leerling van Driestar Gouda. In zijn leven en sterven liet hij een indringend getuigenis achter. Hij mocht in vast vertrouwen leven dat er een betere toekomst voor hem wachtte. We bidden de familie Koster en de klasgenoten van Gert de nabijheid van de Heere toe in dit verdriet en gemis. Zijn heengaan stelt ons allen voor de vraag of ook wij die zekerheid mogen hebben gered te zijn door het bloed van de Heere Jezus Christus.

In de bedrijfsvoering werd dit jaar met name getekend door de activiteiten voor de integratie van de  IT-systemen. Dit vergde veel extra werk dat voor een deel met behulp van externe partijen werd uitgevoerd. Evenwel leidde het toch vooral voor veel extra belasting voor een aantal betrokken medewerkers binnen de school. We zijn dankbaar dat de eerste stap in deze complexe integratieslag, de integratie van Microsoft Office 365 voor de hele Scholengroep, goed is verlopen. Het had wel wat gevolgen voor leerlingen en ouders die hun nieuwe account moesten activeren; dit is in het algemeen goed gegaan. Voor 2023 staan de integratie van de kernsystemen Afas (financiën, personeelszaken, workflows voor medewerkers), Zermelo (roostersysteem) en SOM (leerling- en ouderportaal) op het programma. Zo is er ook volgend jaar nog ‘fusiewerk’ te doen.

De fusie kwam tot stand naar aanleiding van de plannen van Driestar en Wartburg om samen in Krimpen aan den IJssel een school te starten, waarin de scholen Driestar Lekkerkerk en Revius samen zouden gaan. In het voorjaar van 2022 werd echter duidelijk dat vestiging in Krimpen aan den IJssel niet mogelijk was. In die kern zijn nog slechts enkele kavels vrij en de provincie gaf aan op die kavels geen vergunning voor een school te willen verlenen. Daarmee waren we ‘terug bij af.’ Op dat moment werd duidelijk dat juist het feit dat we nu een gefuseerde Scholengroep zijn nieuwe mogelijkheden bood. Het volledig wegvallen van ‘concurrentie’ en het als Scholengroep samen naar oplossingen kunnen zoeken, gaf nieuwe mogelijkheden. Daardoor konden we komen tot een situatie waarin beide locaties open kunnen blijven en de continuïteit van ons onderwijsaanbod ook voor dit deel van ons voedingsgebied kan worden gewaarborgd. Iets waar we dankbaar voor zijn.   

De samenwerking met de medezeggenschapsorganen binnen de school is goed. De afgelopen jaren heeft de overheid verschillende keren middelen ter beschikking gesteld waarbij de medezeggenschapsraad (MR) een belangrijke rol vervult bij het (mede) bepalen van de bestedingsdoelen. Voorbeelden daarvan zijn de NPO-middelen en de werkdrukmiddelen. We zijn blij met de constructieve en goede relatie die we met de MR hebben. Dit draagt bij aan het zodanig besteden van de middelen dat deze optimaal bijdragen aan de gestelde doelen.

Een bijzonder onderdeel van ons onderwijs is het passend onderwijs dat geboden wordt in onze PrO-afdelingen in Dordrecht en Gouda, de trajectklassen in Gouda, De Burcht in Rotterdam en de verschillende satellietklassen binnen de scholen. De vraag naar passend onderwijs laat al jaren een stijgende trend zien. We zijn dankbaar voor deze vormen van onderwijs die van grote betekenis zijn voor leerlingen die om welke reden dan ook extra zorg en ondersteuning nodig hebben.

Een toenemend probleem is ook voor onze school het merkbare lerarentekort. Helaas viel ons financiële resultaat onder andere hoger uit dan gepland, omdat we een aantal vacatures niet tijdig konden vervullen en de gereserveerde salarisgelden niet konden worden uitbetaald.

Terugkijkend op het jaar 2022 mag er dankbaarheid zijn voor veel ontvangen zegeningen. Het is bovenal ons gebed dat het onderwijs bij het open Woord gezegend mag worden voor onze leerlingen. ‘Opdat zij hun hoop op God zouden stellen.’ (Psalm 78:7a)

Gouda / Rotterdam, januari 2023

Richard Toes
Leendert van Wezel